Wie een brug legt;  naar een ander;

kan altijd heen; en terug.

(Jana Beranová, Tsjechisch-Nederlandse dichteres en vertaalster)

TWEEDE MEDEDELING

Geachte deelnemers, beste collega´s,

 

Met veel genoegen willen wij jullie verwelkomen eind mei in Bratislava voor onze tweejaarlijkse docentenbijeenkomst van Comenius, het regionaal colloquium neerlandicum. Graag sturen we jullie daarom belangrijke informatie in verband met aanmelding, inschrijving, (voorlopig) programma en de daarmee verbonden kosten.

PROGRAMMA COLLOQUIUM

We starten met het colloquiumprogramma vanaf 14.00 uur op woensdag 29 mei. Bij de rechtenfaculteit, waar de grote aula van de Comenius Universiteit zich bevindt, zullen studenten en het ontvangstcomité de inschrijvingen waarnemen. Deze inschrijvingen vinden plaats op Šafaríkovo námestie 6, in het grote oranje universiteitsgebouw.

Om 15.30 starten we met de openingskeynotelezing, die als primeur voor de regionale neerlandistiek een driedelige keynote wordt. We willen bruggen slaan tussen talen en culturen van Centraal-Europa en de Lage Landen en stellen daarom vakgroepvoorzitter doc. Jozef Tancer (Comenius Universiteit) voor over meertaligheid in Bratislava in de vroege twintigste eeuw, prof.dr. Rita Temmerman (VUB) over meertaligheid in Brussel, en prof.dr. Hans Bennis (algemeen secretaris Nederlandse taalunie) over meertaligheid in Nederland en namens de Nederlandse Taalunie.

Na de keynotes hebben we een receptie met als toemaatje de officiële presentatie van het boek „Samen op de Laan van Europa“, een gezamenlijke publicatie van Jan C. Henneman, Kryštof Krijt, Pieter Goedhart en Ivo Mostert, een publicatie over honderd jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Tsjechië en Slowakije, vertaald door de studenten van de afdelingen Nederlands in Bratislava, Brno, Olomouc en Praag. Deze receptie wordt u aangeboden door de afvaardiging van de Vlaamse regering in Slowakije.

Donderdag beginnen we met de tweede keynotelezing door prof.dr. Geert Buelens (Universiteit Utrecht) en is de hele dag voorzien voor uw lezingen en presentaties. De promovendi presenteren hun werk in een zogenaamde doctorandi-incubator, met gekozen beoordelaars op basis van een pitch van 10 a 15 minuten.

Het avondprogramma is een literaire avond met schrijver Frank Westerman en een bezoek aan de Slowaakse nationale galerij, meer infomatie daarover volgt in een derde mededeling.

Op vrijdag vinden lezingen plaats en in de voormiddag ook een voorstelling van een multidisciplinair project, PACI, Professional and Accessible Community Interpreting, a gateway to Migrant´s Integration. Een Erasmus+samenwerkingsverband tussen de Comenius Universiteit Bratislava, VUB, Palacký Universiteit Olomouc en de Universiteit Wrocław stelt een templatemodel voor om filologische neerlandistiekopleidingen een basisopleiding rond sociaal vertalen en tolken aan te bieden.

Op vrijdagnamiddag presenteren we een plenair moment voor Ingrid De Graeve en Karlijn Waterman van de Nederlandse taalunie en is ook de algemene ledenvergadering van Comenius gepland, waarvoor nog een uitnodiging volgt. We sluiten af met een feestelijk diner.

Voor zaterdagochtend 1 juni hebben we een aanvullend programma bedacht voor wie interese heeft, maar in principe wordt deze dag beschouwd als reisdag.

In een derde mededeling vernemen jullie de definitieve programmatie van elke spreker.

Alle lezingen van het colloquium zullen plaatsvinden in hetzelfde gebouw van onze faculteit, Gondova 2, 814 99 Bratislava.

REISKOSTEN

Indien u werkzaam bent als medewerker van een instituut uit de regio Centraal-Europa, dan komt u in aanmerking voor terugbetaling van de reiskosten naar Bratislava. De tweede voorwaarde daarvoor is dat u de contributie van Comenius (gewone leden betalen €10,- per jaar, buitengewone leden dragen 30,- bij) van Comenius betaalt. Onze penningmeester, Zuzanna Czerwonka-Wajda, zal op het colloquium ook aanwezig zijn om de contributies en de reiskosten te verrekenen.

Wat betreft de reiskosten, hanteren we een sleutel tot terugbetaling volgens de afstand van de vakgroep tot Bratislava. Hiervoor zijn er drie categorieën:

tot maximaal 50€ voor deelnemers uit Wenen, Brno, Boedapest, Olomouc,

tot maximaal 100 € voor deelnemers uit Praag, Debrecen,

tot maximaal 200 € voor deelnemers vanuit andere universiteiten.

We rekenen op jullie om zo budgetvriendelijk mogelijk te reizen.

AANKOMST

Wie een vliegreis boekt, kan ofwel vliegen naar de luchthaven Milan Rastislav Štefaník in Bratislava of Vienna International Airport, Schwechat.

Vanaf de luchthaven van Bratislava adviseren we een buskaartje te kopen van 60 minuten (1,20) en dan bus 61 naar het treinstation (Bratislava Hlavná stanica). U bereikt de faculteit met tram 1 (richting Petržalka) vanaf het treinstation rechtstreeks (halte: Šafarikovo námestie, Univerzita Komenského)

Vanaf de luchthaven van Wenen rijden er ongeveer om de twintig minuten drie verschillende busmaatschappijen naar drie haltes in Bratislava (Regojet, Slovak Lines, Flixbus).

We adviseren om ofwel de bus te nemen naar de halte Novy Most / Most SNP. Vanaf deze halte is het nog twee tramstops naar het hotel (Sorea Regia) of één tramstop in de andere richting naar de faculteit (tram 4, Kráľovské údolie -> hotel, Šafarikovo námestie -> Universiteit)

Het hotel, Sorea Regia is op loopafstand van 20 minuten van de faculteit. ​U kunt altijd ook de tram nummer 6 of 4 naar de faculteit nemen. een 1-malige rit kost 70 cent, en 3 daagse onbeperkte kaart kost 8 €. Voor het openbaarvervoer vinden jullie meer informatie op: www.imhd.sk

Voor bikesharing: www.slovnaftbajk.sk.

het busstation (Mlynské nivy) heeft een verbinding met bus 70 naar de halte Malá scena, vandaar is het nog vijf minuten stappen naar de faculteit. (kaartje van 70 cent)

vanaf het treinstation nemen jullie tram 1 richting Petržalka, uitstappen voor de faculteit aan halte Šafarikovo Námestie/Univerzita Komenského. (kaartje van 70 cent enkel)

VERBLIJF EN VERBLIJFSKOSTEN

U verblijft tijdens het colloquium in Hotel Sorea Regia****, op Kráľovské údolie 6, te Bratislava. https://www.sorea.sk/bratislava/hotel-sorea-regia

De kosten voor een verblijf van drie nachten op basis van een tweepersoonskamer worden vergoed aan alle Comenius-leden uit Centraal-Europa.

Wie voor een eenpersoonskamer kiest of met haar/zijn partner komt, betaalt bij. (respectievelijk 50 euro per nacht, deze facturen zullen op naam van de persoon klaarliggen bij het hotel).

Deelnemers, die geen Comenius-leden zijn en/of van buiten de regio zijn, dragen de kosten van het hotel zelf.

MEER INFORMATIE

Ons programma zit bijna in elkaar, maar wat betreft de abstracts, zouden wij nog willen vragen, dat alle deelnemers ons tot 17 maart een korte, actuele biografie sturen, zodat wij het book of abstracts kunnen publiceren en redigeren. Wij sturen naar iedereen een beoordeling van zijn of haar abstract terug. U kunt alles sturen naar abstracts.regionaalcolloquium@gmail.com . Veranderingen in uw abstract kunt u hier ook melden.

Wij sturen nog een derde mededeling met het programma in de loop van april. Dit programma zal ook op onze website, https://www.kgns.info/colloquium geüpdatet worden.

Hartelijke groet namens de colloquiumorganisatie,

doc. Marketa Štefková

lic. Benjamin Bossaert

benjamin.bossaert@gmail.com